به نام ایزد دانا و توانا
دانشگاه افغانستان از بدو تأسیس در سال ۱۳۹۱ چشمانداز و رسالت سنگینی را برای خود تعریف کرده است. پوهنتون افغانستان تلاش دارد تا در آیندۀ نزدیک به عنوان یک دانشگاه مطرح در سطح ملی و منطقهای بدرخشد و با تربیت کادرهای متخصص و متعهد سعی مینماید تا دین خود را در آبادانی و پیشرفت افغانستان ادا کند. به همین منظور و تا اکنون برای تحقق چشمانداز و مأموریت خویش، از هیچ تلاشی دریغ ننموده و نخواهد کرد.
افغانستان به عنوان کشوری در حال توسعه و در حال جنگ، آسیبهای فراوانی در عرصههای مختلف دیده است و نیازمند بازسازی همه جانبه میباشد. گرچه از سال ۱۳۸۱ بدینسو و در بعد دولت-ملتسازی و بازسازی زیرساختها، کارهای در خور ستایش فراوانی انجام گرفته است اما شکوفایی و توسعۀ بیش از پیش افغانستان، تلاشهای فزایندهتری را میطلبد. در این میان، توجه به بخش آموزش و پرورش و تحصیلات عالی در تکمیل موفقیتآمیز مراحل توسعه و شکوفایی، لازم و ضروری میباشد.
دانشگاهها هستند که نسل متخصص تربیت مینمایند و نیروی کارا را به جامعه تحویل میدهند. در افغانستان و در یک دهۀ گذشته که بنده آن را دهۀ پیدایش و گسترش دانشگاههای خصوصی مینامم، نهادهای تحصیلات عالی خصوصی به وجود آمدند و در کنار پوهنتونهای دولتی، نقش محوری خود را در تربیت و آموزش نسل جوان، ایفا نمودند. در این دهه، دانشگاهها و نهادهای آموزش عالی، رشد کمّی را تجربه نموده و چه بسا از توجه به کیفیت غافل ماندهاند.
حال که دهۀ شکوفایی و پیرایش نهادهای تحصیلات عالی خصوصی میباشد، ذکر چند نکته لازم و ضروری میباشد: ۱. دانشگاهها باید با تکیه بر کیفیت و رقابت سالم، بستر مناسبتری را برای آموزش نسل جوان مملکت فراهم نماید. ۲. در دهۀ پیرایش، دانشگاه ها نمیتواند همانند جزیرهای جداافتاده از جامعه عمل نماید بلکه با پیوند نزدیک با جامعه، راهحلهای سازنده برای مشکلات آن را پیشنهاد نمایند. ۳. در این دهه، دانشگاهها در کنار تکیه بر آموزش مؤثر و کارآمد، تحقیق را نیز به عنوان یک اصل مهم مورد توجه قرار دهند و فارغالتحصیلان آگاه به تحقیق را به جامعه تحویل دهند. ۴. پوهنتونها در این مقطع مهم و حیاتی علاوه بر تربیت نسل منتقد، پیوند نزدیک با صنعت و بازار برقرار نمایند و تلاش کنند تا خود، کارآفرین باشند و محصولات آموزشی کارآمد را به متقاضیان خویش عرضه نمایند. ۵. نهادهای آموزش عالی تلاش ورزند از نظام آموزش سنتی تک بعدی (استادمحور) عبور نموده و با تأکید بر آموزش استاد-دانشجومحور خود را متحول بسازند. ۶. فرهنگ و نظام فرهنگی در جامعۀ ما آسیبهای زیادی دیده است و دانشگاهها به عنوان نهادهای فرهنگساز، به بازسازی فرهنگ در جامعه اهتمام ویژه ورزند.
امید در سایۀ صلح و آرامش، سکتور خصوصی تحصیلات عالی کشور، وظایف و وجیبههای خویش را با موفقیت به انجام برسانند و اطمینان دارم که مؤسسۀ تحصیلات عالی افغانستان، با دارابودن کادرهای متخصص و دلسوز، در آیندۀ نزدیک، به یکی از دانشگاههای مطرح در سطح منطقه مبدّل خواهد شد و به اهداف از قبل تعیین شدۀ خود زود تر نائل خواهد آمد.
و من الله توفیق
دکتور شریف حضوری
معاون علمی دانشگاه/پوهنتون افغانستان