پرداختن به مسائل افغانستان و غربآسیا نیازمند کتابهای علمی-تحقیقی است. اما، علیرغم حضور افغانستان در بستر منطقهای غربآسیا منابع و ادبیات بسیار اندک در این زمینه تولید شده است. این رسالت همهی کسانی است که در حوزه مطالعات غربآسیا درس خواندهاند و به عنوان کارشناس و درس خواندهی مطالعات روابط بینالمللی غربآسیا و یک شهروند مسئول در این زمینه کارهای تحقیقی و روشمند انجام دهند؛ این کتاب، مجموعه تحلیلها، سخنرانیها و مصاحبهها است که در سه بخش تدوین شده است.
بخش نخست این کتاب اختصاص دادهشدهاست به نوشتهها، تحلیلها و مسائلیکه رابطهی افغانستان را با غربآسیا تبیین میکند. از یکسو تلاش شدهاست تا بهصورت اجمالی جایگاه افغانستان در منطقهی غربآسیا بهمعرفی گرفته شود و از سوی دیگر، مسائلی مهمیکه در غربآسیا اثرات مستقیم بر افغانستان گذاشته و مستلزم موقفگیری افغانستان در سطح حکومت میباشند، در اینجا آمده است. بهصورت کلی، در این بخش تلاش خوانندگان در گام نخست جایگاه افغانستان را در غربآسیا را شناخته و سپس میزان تاثیرگذاری و اقدامات افغانستان را مطالعه مینمایند. این که افغانستان جزو جداییناپذیر منطقهی غربآسیااست و ما در زندگی روزانه از حوادث گوناگون در این منطقه متاثیر هستیم، اهمیت پرداختن به این بخش را نزد خواننده آشکار میسازد.
در بخشِ دوم کتاب، مجموعه تحلیلها، ترجمهها یا نوشتههای آمدهاست که بهصورت مستقل روی مسائل غربآسیا تمرکز داشته و با افغانستان ارتباط مستقیم ندارند. هدف از درج نوشتههای این بخش، نخست مطالعه و تحلیل از عینک یک شهروند افغانستان به مسائل غربآسیااست. دوم، حوادثِ پیرامون افغانستان و دولتهای موجود در غربآسیا، که با مردم و دولت افغانستان رابطه دارند. سوم، برای کسانی که علاقهمند به مسائل غربآسیا یا یک دولت و یا موضوعی در این منطقه هستند، میتوانند از تحلیل ویژهی همان موضوع، در صورت نیاز استفاده ببرند. بنابراین، در این منطقه به مسائل ترکیه، ایران، عربستان سعودی، سوریه، فلسطین و یا موضوعاتی چون بحران در غربآسیا، جنگ نظامیان و مردم در ترکیه، مسلهی فلسطین، رقابت ایران و عربستان و دیگر موضوعات پرداخته شدهاست. این تحلیلها هرکدام در یک زمان خاص و نظر به داغبودن موضوع نگارش یافتهاند، که از یکطرف تاریخ مصرف آن به پایان رسیدهاست. اما از طرف دیگر، نفس و ماهیت آن موضوع و مطالعه آن در مطالعات منطقهی غربآسیا هنوزهم موثراست و در ابعاد مختلف به خوانندهی علاقهمند فایده میرساند.
در بخش سوم چند نوشتهی درج شدهاست که ارتباط مستقیم با مسائل غربآسیا ندارند. اما متغیرهای دخیل در آن به نوعی، یا ریشه در غربآسیا دارند، یا اثرات آن را میشود در روابط بینالمللی افغانستان در قبال غربآسیا جستوجو کرد. برای نمونه، در مورد روابط روسیه با افغانستان، تندروهای آسیاییمیانه و یا اثرات نزدیکی پاکستان با چین در بندر گوادر، روابط افغانستان با هند و ایالات متحده امریکا و در نهایت طالبان سخن رفتهاست. برای کسانیکه در حوزهی مطالعات امنیتی و سیاسی از یکطرف و اقتصادی غربآسیا از طرف دیگر، تحقیق و مطالعه میکنند، مسائل روسیه در حوزهی کلان غربآسیا و ردپایی افراطگرایان مسلمان در آسیایمیانهی بزرگ، نقش هند در سیاستهای غربآسیا، مسائل طالبان و سرانجام، نقش اقتصادی گوادر در حمل و نقل تجاری میان غربآسیا و چین میتواند نقش تکمیلکننده در فهم آنان بهشمار رود.